Club13's Weblog

Blogul cu stiri

De ce ne place să petrecem Sărbătorile de Iarnă în familie

Posted by club13 pe Decembrie 22, 2009

Sărbătorile de Iarnă în familie

Confortul psihic şi certitudinea sprijinului necondiţionat oferite de sentimentul că aparţinem unei familii ne fac să petrecem Sărbătorile cu rudele, în detrimentul prietenilor. E criză economică şi drumurile din ţară zac sub zăpadă, trenurile anunţă întârzieri de sute de minute şi autorităţile ne sfătuiesc să nu ne încumentăm la drum, însă o forfotă generală a cuprins zilele acestea România: se apropie Crăciunul, iar din toate colţurile ţării şi de peste hotare, cocoşaţi de cadouri, ne căutăm cu toţii drumul
către ceea ce înseamnă, pentru fiecare, „acasă”.

Dacă la onomastici ori de 1 Mai nu ne imaginăm petrecerile fără prieteni, nici Crăciunul parcă nu e Crăciun fără familie. Chiar dacă aceasta presupune şi întâlnirea cu vreo mătuşă cicălitoare ori cu veri cu care, deşi ai copilărit, nu mai ai nimic în comun, cu excepţia, probabil, a numelui.

Aţa care te trage acasă

De patru ani, Alin lucrează în Irlanda şi nu are de gând să se mute înapoi în următorii ani. Totuşi, Sărbătorile de Iarnă îl aduc, neapărat, acasă. „Dacă am de ales între a veni vara
la ai mei, o lună, sau doar patru zile în perioada Crăciunului, aleg, clar, Crăciunul”, este convins bărbatul.

„E o aţă care mă trage acasă de Sărbători, chiar dacă şi logodnica mea şi câţiva dintre cei mai buni prieteni sunt în Irlanda”. De când s-a mutat acolo, o singură dată nu a putut veni de Crăciun şi spune că s-a simţit, timp de câteva zile, ca şi cum i-ar fi lipsit o mână ori un picior.

„Făcusem mâncare românească, am ascultat colinde româneşti, dar degeaba. Niciodată nu mi-a lipsit mai mult familia ca atunci”.

Reconfirmarea sprijinului

Ceea ce Alin numeşte „aţa” care te trage spre casă de Sărbători nu este decât sentimentul de confort psihic resimţit în momentele de reconfirmare a apartenenţei la o familie.

„Crăciunul este o sărbătoare cu o mare încărcătură religioasă şi plin de substanţă, şi tocmai această încărcătură generează nevoia de a ne întoarce la origini, spre cei ce sunt de acelaşi sânge. De obicei, de Crăciun căutăm să fim atât cu părinţii, cât şi cu familia extinsă, iar prezenţa în mijlocul lor este ca o reconfirmare a sprijinului şi a ataşamentului necondiţionat”, arată psihologul Maria Oprea.

Plăcere versus obligaţie

Mese întinse, bucate în exces, subiecte de discuţie care au rămas aceleaşi de ani întregi, patimi şi obsesii pentru aceleaşi cauze. Aşa s-ar putea caracteriza, în cuvinte puţine, mesele de Crăciun cu familia.

Sunt momente de mare plăcere pentru unii, însă pentru alţii sunt simple obligaţii sociale, cu precădere atunci când în familie există persoane pe care preferi să le vezi doar în situaţii excepţionale: câte un unchi căzut în patima băuturii, un văr căruia îi sună telefonul pe ritmuri de manele sau vreo cumnată ce se simte obligată să ofere mereu sfaturi de viaţă.

O sărbătoare epuizantă

În mod tradiţional, în România, Crăciunul este asociat cu abundenţa. De aceea, pregătirile pot fi atât de extenuante, încât se pierd atât semnificaţiile religioase, cât şi plăcerea revederii familiei.

Este cazul Corinei, o tânără de 29 de ani din Mureş, pentru care Crăciunul înseamnă, înainte de orice, epuizare fizică: „Pentru ca totul să fie perfect de Sărbători, în familia mea pregătirile începeau cu două săptămâni înainte. Eu eram responsabilă cu spartul nucilor pentru prăjituri, curăţenia impecabilă în toată casa, apoi pregătirea cremelor şi a glazurilor. Urmau mâncarea, pregătită în tot felul de combinaţii, şi finalizarea prăjiturilor. Înainte de Ajun, când deja eram epuizată, împodobeam bradul şi pregăteam masa, iar toată noaptea primeam colindători. Era un permanent «pune masa, ia masa». În ziua de Crăciun, o luam de la capăt, pentru că era marea întâlnire cu veri, unchi, mătuşi”.

Deşi de câţiva ani nu mai participă la toate pregătirile, amintirile ei sunt atât de puternice încât sărbătoarea idilică, de familie, este pentru ea o simplă poveste.

„De Crăciun, căutăm să fim cu familia deoarece prezenţa în mijlocul ei este ca o reconfirmare a sprijinului şi a ataşamentului necondiţionat.”,
Maria Oprea, psiholog.  Sursa : Evz.ro

Recomandari :

Citeste Legenda Lui Mos Craciun

Mesaje si Statusuri de Craciun Amuzante

Top 30 cele mai frumoase mesaje de Anul Nou / Revelion
Un top cu cele mai frumoase mesaje de Revelion, Urari de Anul Nou, cele mai frumoase ganduri pentru noul an ce vine !
Traditii de Ignat – Sacrificarea Porcului
Sacrificarea porcului in ziua de ignat Articol din aceasta categorie : Sacrificarea porcului in ziua de Ignat 20 Decembrie – Vech…
Sms-uri Haioase de Craciun
Sms-uri / mesaje Haioase / amuzante de Craciun / Sms-uri cu Mos Craciun
Mesaje Haioase de Anul Nou – Urari de Anul Nou Amuzante
Mesaje / Sms-uri / Urari De Anul Nou Amuzante

.

Reclame

Un răspuns to “De ce ne place să petrecem Sărbătorile de Iarnă în familie”

  1. phidas said

    La Multi Ani, cu bucurie, sanatate si mult noroc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: