Club13's Weblog

Blogul cu stiri

Atentie la produsele de post

Posted by club13 pe Noiembrie 21, 2009

Produse de post care ascund în compoziţie ingrediente „de dulce”

Medicii atrag atenţia că, în anumite produse considerate a fi de post, se găsesc ingrediente „de dulce”. Este vorba despre produsele din soia, care pot conţine ingrediente de origine animală. „Există unele tipuri de caşcaval produs din soia care conţin cazeină (proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia, constituind cel mai important component al brânzeturilor – n.r.). Acest produs, deşi este fabricat din soia, nu mai poate fi considerat de post”, atrage atenţia prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Specialistul spune că pentru a ne feri de aceste produse, singura soluţie este de a verifica eticheta. Ingrediente precum „cazeină”, „praf de ou”, „derivat de ou”, „zer”, „praf de zer” nu trebuie să se regăsească pe eticheta produselor de post, atenţionează prof. Mencinicopschi. În ceea ce priveşte produsele de post fabricate din soia, specialiştii atrag atenţia că acestea nu sunt tocmai recomandate. „În nici un caz nu trebuie să mâncăm zilnic astfel de produse. Deşi sunt fabricate din soia, aceasta este modificată genetic şi combinată cu mulţi aditivi alimentari, respectiv E-uri, pentru ca produsul finit să semene, atât din punct de vedere al gustului, al mirosului, cât şi al culorii, cu alimentul pe care îl „imită” – salam, parizer, pateu, crenvurşte, caşcaval”, atrage atenţia Livia Nena, biolog nutriţionist.

Citeste aici despre Alimentatia sanatoasa

„Dintre toate aceste produse din soia, cea mai sănătoasă este brânza tofu. Evident, singura condiţie este ca soia să nu fie modificată genetic”, precizează prof. Mencinicopschi. După tofu, pe locul următor se află laptele de soia. „Acesta se poate bea zilnic, având în vedere că el este consumat şi de către persoanele cu intoleranţă la lactoză”, apreciază biologul Nena.

„Pateul din soia conţine mulţi aditivi, la fel ca şi cel animal, de altfel. La fel este şi salamul sau crenvurştii de post”, subliniază prof. Mencinicopschi. Şniţelul, în afara E-urilor conţinute, este şi prăjit în ulei, iar caşcavalul ne poate întinde o mare capcană, din cauza ingredientelor ” de dulce”, pe care le conţine uneori, ne atenţionează medicul. Potrivit specialiştilor, cel mai bun mod de a consuma soia este acela de a o prepara acasă, tradiţional, la cuptor.

În perioada postului, proteinele necesare bunei funcţionări a organismului ni le putem furniza din mazăre, fasole, soia nemodificată genetic şi măsline, spune biologul Nena. „Seminţele de floarea-soarelui, de dovleac, nucile, migdalele, arahidele, alunele de pădure conţin de trei ori mai mule proteine decât carnea, pentru că unele dintre ele ajută la producerea uleiurilor”, precizează dr. Virgiliu Stroescu, medic endocrinolog la Policlinica Iancului.Potrivit patronatelor din industria cărnii, în prima şi ultima săptămână a postului, piaţa produselor din soia înregistrează creşteri. „În primele zile de post, vânzările la aceste produse cresc cu aproximativ 10-25%”, apreciază Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.
Sursa: Gandul milena.nita@gandul.info

Articole Similare :

 

RETETE INTERNATIONALE

RETETE DULCIURI / DIVERSE

DIETE – REGIM ALIMENTAR

 

RETETE TRADITIONALE ROMANESTI

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: