Club13's Weblog

Blogul cu stiri

Eşti fumător? Calculează-ţi vârsta plămânilor ( ultima strigare )

Posted by club13 pe Noiembrie 20, 2009

E gratis !!!

Până vineri, 20 noiembrie, românii sunt invitaţi să afle care este adevărata vârstă a plămânilor, gratuit, în toate cabinetele de pneumologie din întreaga ţară. Medicii trag un semnal de alarmă în acest mod, atenţionând că plămânii îmbătrânesc mult mai repede dacă eşti fumător sau dacă trăieşti în apropierea persoanelor care au acest viciu.

Acest program se adresează tuturor românilor, dar mai ales fumătorilor care au indicele PA mai mare de 20. „Acest indice se află destul de uşor. «P» reprezintă numărul de pachete de ţigări fumate într-o zi, iar «A» este vârsta persoanei. De exemplu, avem o persoană de 40 de ani care fumează 10 ţigări pe zi. Atunci vom înmulţi 40 cu 0,5, iar rezultatul va fi 20; deci persoana respectivă este la graniţă”, explică dr. Roxana Maria Nemeş, medic primar pneumolog, de la Institutul Naţional de Pneumologie „Prof. dr. Marius Nasta” din Bucureşti.

Specialistul spune că acest rezultat, obţinut în urma unui calcul matematic, este primul semn că plămânii noştri sunt sau nu mai bătrâni decât vârsta noastră reală. „Mai sunt şi alţi factori care duc la îmbătrânirea prematură a plămânilor. Printre aceştia se numără mediul în care trăim, cât de poluat este oraşul sau localitatea în care trăim, dacă părinţii sunt sau nu fumători sau de cât timp fumăm”, adaugă dr. Nemeş. După ce pacientului i s-au pus aceste întrebări, urmează faza finală, în cadrul căreia pacientul este rugat să facă un test de respiraţie, numit spirometrie. Testul este simplu, nedureros şi noninvaziv. Un aparat măsoară capacitatea de a respira, în special cât aer poţi să scoţi afară din plămâni într-o singură secundă.

Fumătorii pasivi, la fel de afectaţi ca cei activi

Medicul Nemeş spune că acest test este recomandat şi persoanelor nefumătoare care îşi desfăşoară activităţile cotidiene pe lângă indivizi care au acest viciu. „Fumătorii pasivi se expun aceluiaşi risc. Este indicat ca aceste persoane să îşi facă testul PA, deoarece cantitatea de noxe inspirate este aceeaşi”, spune dr. Roxana Nemeş. Specialiştii în pneumologie spun că odată ce înaintăm în vârstă suntem expuşi mai multor riscuri.

Astfel, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este un termen generic pentru un grup de boli ale tractului respirator, care sunt caracterizate prin limitarea fluxului de aer. Afecţiunile grupate aici sunt bronşita cronică, emfizemul, astmul şi bronsiectiziile.

În acelaşi timp, BPOC are un impact devastator atât asupra celor afectaţi de această boală, cât şi asupra familiilor lor. Este o afecţiune care ucide milioane de oameni la nivel mondial.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, cei mai mulţi români au început să fumeze la vârsta majoratului şi fumează zilnic între 10 şi 20 de ţigări. Pentru acest viciu, un fumător plăteşte din salariul lunar între 100 şi 200 de lei, potrivit aceluiaşi studiu.

Mai mult, potrivit statisticilor Flash Euro­barometru on Tabacco, ţara noastră ocupă locul patru privind prevalenţa fumatului în Uniunea Europeană. Astfel, în România, media persoanelor care fumează zilnic este de 28 la sută, în timp ce, în Grecia, media fumătorilor se situează la 35 la sută, în Bulgaria – 31 la sută, iar în Lituania media fumătorilor este de 30 la sută. Pe ultimul loc la acest capitol, în Europa, se situează Norvegia, acolo unde doar 21 la sută dintre norvegieni fumează zilnic.
Sursa: Gandul madalina.chitu@gandul.info

CAMPANIA :  ” RUSINE METROREX “  !!!

Recomandari :

Reclame

Un răspuns to “Eşti fumător? Calculează-ţi vârsta plămânilor ( ultima strigare )”

  1. Florin said

    Sa-i dau nevestei sa faca testul asta:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: