Club13's Weblog

Blogul cu stiri

6.000 de specii cale de disparitie

Posted by club13 pe Ianuarie 5, 2009

De la urşi, elefanţi, tigri, balene, vulturi, maimuţe sau delfini, mii de animale aşteaptă un deznodămând pentru care nu sunt responsabile. Iar indiferenţa şi lipsa de educaţie legată de această situaţia vor transforma în realitate ipoteza unei lumi fără animale.

Cu scopul de a lupta împotriva acestui viitor sumbru, instituţiile internaţionale au devenit şi mai dinamice în efortul de a salva speciile ameninţate. Ultima întâlnire a avut loc în decembrie 2008, la Roma, în cadrul celei de-a IX-a Conferinţe ONU – International Wildlife Conference.
TOP ARTICOLE : Despre Karina Jelinek – Femeie fierbinte dar fricoasa( video si poze ) | Vine Boboteaza si cu Sf. Ioan ! Ce stii despre aceste sarbatori ? |

.

Cu ocazia acestui eveniment, 21 de specii de animale, de la delfini, vulturi şi gheparzi, au fost adăugate pe lista ONU a animalelor pe cale de dispariţie. România, membră ONU din 1994, a participat la această conferinţă, având în vedere că şi ea are 62 de specii de animale în pericol.

2009, „Anul gorilei”

În afară de două specii de cimpanzei, ADN-ul gorilelor este cel mai apropiat de om, cu o compatibilitate de 98-99%. Numărul gorilelor care mai există în acest moment în lume nu depăşeste 6.000 de exemplare.

Din acest motiv, anul care a început a fost dedicat lor, astfel încât să se atragă atenţia asupra pericolului dispariţiei acestei specii şi pentru încurajarea derulării de programe de conservare.

În acest sens, „după exemplul Anului Delfinului (n.r. anul 2007, extins şi în 2008), Anul Gorilei va pune această specie în topul priorităţilor şi va atrage toată atenţia asupra salvării ei”, a precizat John Mshelbwala, unul dintre experţii participanţi la conferinţa ONU.

Cel mai elocvent exemplu al pericolului în care acestea se află este oferit de statul african Congo, unde populaţia de gorile a scăzut, din 1998, de la 17.000 la 5.000. Cauza principală a extincţiei acestora este legate de braconaj, defrişare excesivă, virusul Ebola şi conflictele armate. Printre soluţiile propuse de experţi este crearea unor programe de eco-turism, prin care să se asigure stoparea distrugerii spaţiului în care acestea locuiesc, a conflictelor şi a braconajului.

Robert Hepworth, secretarul executiv al convenţiei organizate la Roma speră ca această acţiune să strângă donaţii de peste 630.000 dolari, necesare în derularea programelor.

În România, 62 de specii pe cale de dispariţie

Conform unei listei întocmite Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, în 2004, la noi sunt în pericol 22 de specii de nevertebrate, 15 specii de mamifere, 13 specii de păsări, 10 de peşti şi două de reptile. Protejarea acestora are loc în cele 134 de rezervaţii naţionale, cea mai mare fiind Parcul Natural Porţile de Fier, cu o suprafaţă de 115.000 de hectare, înfiinţat în 2003.

În aceste sens, au mai fost declarate momumente ale naturii specii de animale cu care suntem atât de familiari, încât este greu de imaginat o lume fără ele. Ursul, acvila sau râsul sunt, în România, pe lista neagră. La fel şi unele specii de peşti, ca morunul, nisetrul, păstruga şi cega. Aici, una dintre cauze este modificarea ecosistemului, prin construcţii majore, cum ar fi lacurile de acumulare şi barajele, care împiedică migraţia acestora spre zonele de reproducere.

Pe lângă acestea, mai sunt specii de broaşte ţestoase, pelicani, patru specii rare de raţe din Delta Dunării, inclusiv raţa ţigănuşul, recunoscută în istoria Egiptului ca una dintre păsările sacre. Numărul acestora este, la noi, sub 500 de exemplare.

Ştiaţi că şi noi avem antilope? În lume mai există aproximativ 50.000 de exemplare de antilope saiga, dar în România, numărul acestora se limitează la doar câteva exemplare, protejate într-o rezervaţie din judeţul Botoşani.

Cele mai rare animale din lume

1. Broasca ţestoasă din insula Pinta – Un singur exemplar. Una dintre puţinele specii de ţestoase uriaşe de Galapagos, această specie a rămas doar cu un mascul, de 35 de ani, botezat Lonesome George (George cel Singur). Specialiştii au încercat să încrucişeze specia lui cu altele similare, fără succes.

2. Delfinul Baiji (Yangtze) – Acum 11 ani, doar 13 exemplare mai trăiau în fluviul Yangtze, din China. Este una dintre cele patru specii de delfini de apă dulce. Legendele spun că acest delfin este reîncarnarea unei prinţese chineze, care a refuzat să se mărite cu bărbatul ales de familie, aşa că a fost înecată în apele râului. În ultimii doi ani niciun astfel de delfin nu a mai fost văzut şi se presupune că a dispărut complet.

3. Rinocerul Javan – Începând cu 1930, numărul acestora a scăzut considerabil. Vânat pentru cornul care poate creşte până la 26 cm şi pentru sângele considerat, în anumite culturi, ca având proprietăţi medicale, populaţia de rinoceri Javan a ajuns acum la mai puţin de 60 de exemplare. Niciunul dintre acestea nu se află în captivitate. Sunt animale solitare, cu excepţia perioadei de împerechere şi când puii sunt mici şi stau cu mama lor. Masculii ajung la 3 metri lungime şi o greutate de 2.000 kg. Sunt vegetarieni şi mănâncă până la 50 kg plante/zi.

4. Marmota de Vancouver – În 2004, mai erau 93 de exemplare într-o rezervaţie naturală, ca parte a unui program de înmulţire, şi doar 35 în sălbăticie. Deosebită de speciile din America de Nord, marmota de Vancouver a cunoscut o evoluţie uşor distinctă (altă culoare a blănii, alte sunete – fluierul lor nu se aseamănă cu al nici unei alte specii de marmote).

5. Liliacul cu coada din Insulele Seychelles
– Numărul acestora a scăzut sub 100 de exemplare. Se mai pot găsi la nord de Madagascar. Unul dintre motivele pentru care specia este în pericol este legat de distrugerea habitatului natural, prin introducerea unor specii

Sursa : Evz

Links : Noutati BloguriChat Club 13 |Horoscop 2009 | Focurile de artificii ale anului 2009Boboteaza | Subtitrari Filme |

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: